Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τι επιδιώκουμε για την επόμενη τριετία 2013-2016 - Οι προτάσεις μας

Η τρίετια που πέρασε ήταν μια περίοδος απογοήτευσης της σχέσης μας με το ΤΕΕ. Σε αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό η εσωτερική κρίση του ΤΕΕ αποτέλεσμα των βιαιων αλλαγών που συμβαίνουν στη χώρα.
Από την άλλη, ωριμασαν, αναδείχτηκαν και υιοθετήθηκαν από όλους οι προτάσεις μας για κοστολόγηση, μητρώα και ρύθμιση της αγοράς ΤΠΕ. 
Έχει έλθει ο καιρός να εφαρμοστούν οι προτάσεις μας στην πράξη.

Οι στόχοι μας για το 2013-2016 ανά σημείο:

  1. Υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις μελέτες ΤΠΕ, στο πλαίσιο του 3316/2005 ή υιοθέτηση τους στο πλαίσιο ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τα έργα ΤΠΕ. Ενεργοποίηση των σχετικών μητρώων. Επέκταση του πλαισίου και στα έργα ΤΠΕ.
  2. Άμεση υιοθέτηση της κοστολόγησης των έργων ΤΠΕ ανεξάρτητα από τον 3316/2005
  3. Υιοθέτηση της πρότασης για το πτυχίο ΤΠΕ, ως βασικό προσόν για τις ομάδες έργου στα έργα και μελέτες ΤΠΕ
  4. Εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις σε επαγγελματικές δεξιότητες ΤΠΕ
  5. Παρεμβάσεις και προτάσεις στην ανάπτυξη της αγοράς και της απασχόλησης στον κλάδο των ΤΠΕ, με την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και ενίσχυση των νέων μηχανικών ΤΠΕ για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start ups)
  6. Λειτουργία του ΤΕΕ/e-TEE ως χώρος ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών ιδεών στις ΤΠΕ
  7. Αξιοποίηση των εκπαιδευτικών και άλλων ειδικοτήτων μηχανικών ΤΠΕ που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στις θέσεις του Δημοσίου, όπου υπάρχει τεράστιο έλλειμμα πτυχιούχων ΤΠΕ
  8. Αξιοποίηση και Υιοθέτηση του μητρώου των μηχανικών και επιστημόνων ΤΠΕ, από τη Δημόσια Διοίκηση για το σχεδιασμό, αξιολόγηση, παραλαβή, λειτουργία και έλεγχο των έργων ΤΠΕ
  9. Προάσπιση του διακριτού ρόλου των επιστημόνων ΤΠΕ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αξιοποίηση τους στους ρόλους του «Ψηφιακού Σχολείου» με αντίστοιχη οικονομική ανταμοιβή.
  10. Αξιοποίηση των μηχανικών ΤΠΕ στο Δημόσιο Τομέα, με τροποποίηση των οργανισμών των φορέων και ανάδειξη ως ουσιαστικού προσόντος για τις θέσεις ΤΠΕ του βασικού πτυχίου ΤΠΕ.
  11. Επέκταση των παρεμβάσεων του TEE για θέματα του κλάδου ΤΠΕ. Διεύρυνση των πρωτοβουλιών του που αφορούν στην Κοινωνία.
  12. Αντιμετώπιση του πληθωρισμού των πτυχιούχων ΤΠΕ και των πιστοποιήσεων «εξειδικευμένων» γνώσεων, σε συνδυασμό με το επίπεδο απασχόλησης των επιστημόνων ΤΠΕ στην Ελλάδα
  13. Επανενεργοποίηση και Κατοχύρωση της θεσμικής αυτονομίας του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ. Ενσωμάτωση όλων των θεμάτων ΤΠΕ στη λειτουργία του e-TEE ή Δημιουργία νέας έκφρασης των επιστημόνων ΤΠΕ εκτός ΤΕΕ
  14.  Εμβάθυνση της συμμετοχής των μηχανικών και επιστημόνων ΤΠΕ, στις επιτροπές και λειτουργία του TEE, αξιοποιώντας και την ηλεκτρονική συμμετοχή. Περισσότερες ανταποδοτικές δράσεις (π.χ. εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως, οδηγοί, νομική κάλυψη, επαγγελματικές ευκαιρίες κλπ.) στους μηχανικούς ΤΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου