Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ 2013 - οι Μηχανικοί Πληροφορικής και Επικοινωνιών έχουν ακόμη σοβαρούς λόγους να ψηφίσουν;

Η τριετία 2010-2013 απέδειξε δυστυχώς για άλλη μία φορά τις προτεραιότητες του ΤΕΕ. Μέσα στους υποχρεωτικούς περιορισμούς δαπανών και προσωπικού που η κατάσταση της χώρας, η ηγεσία του ΤΕΕ βρέθηκε στο δίλημμα (;) τι πρέπει να περιορίσει και που πρέπει να ρίξει τις όποιες της δυνάμεις. Η προσπάθεια μιας περίπου δεκαετίας των Μηχανικών ΤΠΕ, για τη δημιουργία και λειτουργία του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΕ (e-TEE), ουσιαστικά διαγράφηκε με την απόσυρση από την ηγεσία του ΤΕΕ όλων των διοικητικών στελεχών που υποστήριζαν αυτήν την προσπάθεια και την περικοπή κάθε υποστήριξης.
Σε άλλο επίπεδο, στην προσπάθεια ανάσχεσης της κρίσης σε άλλες ειδικότητες μηχανικών η ηγεσία του ΤΕΕ, μέσω των ενεργειακών επιθεωρήσεων και της υποχρεωτικής συμμετοχής (υπογραφής) των μηχανικών στην ταυτότητα κτιρίων, στις διαδικασίες των αυθαιρέτων κλπ, προσπάθησε να δώσει διεξόδους. Οι μηχανικοί ΤΠΕ και τα προβλήματα τους, δεν αποτέλεσαν για άλλη μια φορά προτεραιότητα.
Για εμάς που έχουμε επενδύσει χρόνο και προσωπική εργασία για την δημιουργία ενός αξιόπιστου σημείου αναφοράς των επιστημόνων ΤΠΕ (το e-TEE) και στη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων για την κοστολόγηση, αξιοποίηση και λειτουργία των έργων ΤΠΕ, η απογοήτευση ήταν μεγάλη.
Μπορούμε να εμπιστευτούμε το ΤΕΕ ξανά για την ενεργοποίηση του με συνέπεια στα θέματα των επιστημόνων και του κλάδου ΤΠΕ;
Η απάντηση είναι ΌΧΙ. Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε να συνεχιστεί η προσπάθεια που έμεινε στη μέση. Το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία και πίεση για μια ανεξάρτητη δομή  εντός του ΤΕΕ. Μια τελευταία ευκαιρία…
Το ΤΕΕ παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας στο χώρο των ΤΠΕ, πρέπει η ΕΕΕ Ηλεκτρονικών που εκφράζει τους επιστήμονες ΤΠΕ να διαθέτει εκπροσώπους με απόψεις που δεν υπαγορεύονται από ο,τιδήποτε άλλο πέρα από τα συμφέροντα του κλάδου ΤΠΕ και των συναδέλφων, χωρίς άμεσες ή έμμεσες κομματικές δεσμεύσεις.
Η συμμετοχή στις εκλογές των Μηχανικών ΤΠΕ έχει σημασία. Η ενίσχυση των Μηχανικών Η/Υ@ Πληροφορικής … γι’ αυτά που μας ανήκουν»  σημαίνει κάτι περισσότερο :

@      Μεγαλύτερη συμμετοχή των Μηχανικών ΤΠΕ στις εκλογές σημαίνει πίεση στο ΤΕΕ να προωθήσει τα αιτήματά μας και να αλλάξει στάση
@      Μεγαλύτερη στήριξη της των Μηχανικών Η/Υ@ Πληροφορικής … γι’ αυτά που μας ανήκουν»  σημαίνει μια ανεξάρτητη φωνή στα όργανα του ΤΕΕ, που θα αγωνιστεί για τα θέματα του κλάδου και των συναδέλφων

Η βεβαιότητα ότι η απαίτηση για μια ανεξάρτητη από την ηγεσία του ΤΕΕ λειτουργία τμήματος-επιμελητηρίου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αποτελεί το μέσο για τη διασφάλιση μιας τεκμηριωμένης άποψης για το μέλλον των ΤΠΕ στη χώρα, τη διασφάλιση της διαφάνειας στην κοστολόγηση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ΤΠΕ στη Χώρα, οδήγησε  στην απόφαση για τη συμμετοχή των «Μηχανικών Η/Υ @ Πληροφορικής...γι’αυτά  που μας ανήκουν», στις εκλογές του ΤΕΕ.
Σήμερα, τα θέματα που έχουμε αναδείξει και παλέψει όλα αυτά τα χρόνια ως «Μηχανικοί Η/Υ@ Πληροφορικής … γι’ αυτά που μας ανήκουν»  όπως το έλλειμμα αξιοποίησης των επιστημόνων ΤΠΕ στην κοστολόγηση, στη διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων ΤΠΕ στη χώρα μας είναι εξαιρετικά επίκαιρα και θέτονται πλέον με επίταση από την Ευρωπαική Επιτροπή αλλά και την Αγορά. Σε μια χώρα με 23 πανεπιστημιακά τμήματα ΤΠΕ και περίπου 4.200 εισακτέους κάθε χρόνο, με στρατηγικό πλεονέκτημα το επίπεδο και τον αριθμό των επιστημόνων ΤΠΕ, είναι η στιγμή για αξιοποίηση και  ανάληψη ευθυνών από τους επιστήμονες ΤΠΕ. Ο εξορθολογισμός του κόστους των έργων ΤΠΕ και η δημιουργία λειτουργικών έργων ΤΠΕ για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις είναι πλέον αναγκαιότητα για τη χώρα μας.
Πιστεύουμε σταθερά στην τυποποίηση της κοστολόγησης και των παραδοτέων των μελετών των έργων ΤΠΕ. ‘Εχει υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο μια πλήρης πρόταση με κατηγορίες μελετών, τα απαραίτητα παραδοτέα κάθε φάσης και αντικειμενικής προεκτίμησης του κόστους. Προτείνουμε τη δημιουργία μητρώων επιχειρήσεων και επιστημόνων ΤΠΕ, με αντικειμενικά κριτήρια εμπειρίας για την ανάληψη μελετών και έργων ΤΠΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου