Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Γιατί να ψηφίσω στις εκλογές του ΤΕΕ; "Είναι τα χρήματα σου ανόητε*"...και τα επαγγελματικά σου δικαιώματα...


Οι περισσότεροι συνάδελφοι με τους οποίους επικοινωνούμε τις τελευταίες ημέρες, συζητώντας για τις εκλογές του ΤΕΕ, απαντούν με τον ίδιο τρόπο: «Δεν κάνουν τίποτα, μόνο βολεύουν τους δικούς τους», «Έφαγαν τις ασφαλιστικές εισφορές για να γίνουν Τραπεζίτες στην Αττικής», «Δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα προβλήματά μας, ειδικά με την Πληροφορική» και το σύνηθες συμπέρασμα είναι «Δεν πηγαίνω να ψηφίσω».

Είναι αλήθεια ότι οι διοικήσεις του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, φαίνονται κατώτερες των περιστάσεων, αδυνατούν να αρθρώσουν πειστικό λόγο, συγκροτημένες προτάσεις για τα θέματα των μηχανικών και να δικαιολογήσουν το ρόλο τους, ως εκπρόσωποι του πολυπληθέστερου επιστημονικού φορέα της χώρας.

Χωρίς αμφιβολία, εδώ και χρόνια, το ΤΕΕ διοικείται στη λογική της παρέας και του βολέματος, με αδιαφάνεια κυρίως με ευθύνη των προέδρων του και τη σύμπραξη των «κομματικών» (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και των κατεστημένων παρατάξεων. Η αξία της συμμετοχής στο ΤΕΕ, δεν υπάρχει πλέον για τα μέλη του.

Αυτό που έχει προκαλέσει όμως πραγματικά την οργή των συναδέλφων, είναι η διαχείριση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και η σχέση του ΤΕΕ με την Τράπεζα Αττικής. Το ΤΕΕ ορίζει εκπροσώπους στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, κατά παράδοση έχει τη θέση του προέδρου του Ταμείου και ως μέτοχος της πλειοψηφίας ελέγχει την Τράπεζα Αττικής. Η σχέση διοίκησης του ΤΕΕ και διοίκησης Τράπεζας Αττικής, είναι άμεση εδώ και πολλά χρόνια.

Πώς είδαν λοιπόν οι διοικήσεις του ΤΕΕ (θυμίζουμε ότι διαδοχικά ήταν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΝΔ), την Τράπεζα Αττικής όλα αυτά τα χρόνια; Απλά ως άλλο ένα «μαγαζί» για ρουσφέτια, τοποθετήσεις και τραπεζικές διευκολύνσεις ημετέρων. Το ΤΕΕ (διά του ΤΣΜΕΔΕ) επέλεξε την επένδυση περίπου ενός δις ασφαλιστικών εισφορών μηχανικών, σε μία και μόνο Τράπεζα (με κατηγοριοποίηση junk), χωρίς καμιά επενδυτική διαφοροποίηση, με την τελευταία τοποθέτηση του 450 εκ. Ευρώ τον Ιανουάριο του 2016, να ανατρέπει κάθε κανόνα επενδυτικής λογικής για ασφαλιστικό ταμείο. Οι διορισμοί στο ΔΣ και στις θυγατρικές της Τράπεζας Αττικής, συνδικαλιστών της εκάστοτε ηγεσίας του ΤΕΕ ήταν ο κανόνας. Άνθρωποι χωρίς καμιά εμπειρία του χρηματοπιστωτικού τομέα αμείβονταν με 6ψηφια νούμερα, οδηγώντας ταυτόχρονα την επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ, σε πλήρη απαξίωση και στις τραγελαφικές καταστάσεις που αποκαλύφθηκαν με την έκθεση της ΤτΕ και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν.

Απέναντι, σε αυτήν την κατάσταση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η ΔΚΜ και η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία, απλά σιωπούν, δεν υπάρχει καμιά ανάρτηση απολογίας ή έστω προβληματισμού στα site τους. H «εξαφάνιση» περίπου 1 δις ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών, είναι «μαύρο κουτί» για τις παρατάξεις που είχαν τον έλεγχο του ΤΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ και της Τράπεζας Αττικής, σα να είναι υπεύθυνοι κάποιοι άλλοι. Όλα αυτά, όταν χιλιάδες μηχανικοί ξενιτεύονται,  αδυνατούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές ή κλείνουν τα βιβλία τους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σχετικά με τα θέματα των Μηχανικών ΤΠΕ, η πραγματικότητα είναι ότι οι διοικήσεις του ΤΕΕ, απλά αδιαφορούν και αγνοούν τα θέματα των ΤΠΕ. Η επαναλειτουργία ενός αυτόνομου Τμήματος ΤΠΕ, μετά τον «στραγγγαλισμό» του e-TEE, είναι μονόδρομος.

Στη συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα, που προέκυψε ως ανάγκη για μια θέση του ΤΕΕ απέναντι στην απαίτηση της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του μηχανικού που περιλαμβάνεται στη 2η αξιολόγηση, αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά η άρνηση της προσαρμογής στην πραγματικότητα, η εμμονή να εξυπηρετηθούν τα δεδομένα συμφέροντα και να μην υπάρξει συζήτηση με βάση τα πραγματικά προσόντα των μηχανικών.

Η τήρηση της παράδοσης της «κληρονομικότητας» των δικαιωμάτων και των πτυχίων, με βάση τη μετονομασία τμημάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα των μηχανικών, είναι η κυρίαρχη άποψη των κομματικών παρατάξεων που ενδεχομένως εξυπηρετεί και ορισμένα Πολυτεχνικά Τμήματα, όχι όμως και τους επαγγελματικές Μηχανικούς, τους οποίους υποτίθεται εκφράζει το ΤΕΕ.

Φτάσαμε να έχουμε αποφοίτους τμημάτων, να λαμβάνουν δικαιώματα -χωρίς πραγματικά προσόντα- από 4 βασικές ειδικότητες, λόγω «παράδοσης» ή «κληρονομιάς». Το γεγονός  αυτό οδηγεί σε μετονομασίες τμημάτων προκειμένου να αποκτήσουν και αυτών οι απόφοιτοι την απόδοση δικαιωμάτων από 4 ειδικότητες και συνεπώς να ανεβεί η ζήτηση και η βάση τους. Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, προτείνουμε την δυνατότητα απόδοσης δικαιωμάτων μέσα από πραγματικές εξετάσεις σε πάνω από μία ειδικότητες, με τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου ακαδημαϊκών προσόντων. Αυτή είναι η απάντηση στον πληθωρισμό απονομής εικονικών δικαιωμάτων ΤΠΕ σε συναδέλφους χωρίς τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα. Στον πληθωρισμό εικονικών Μηχανικών ΤΠΕ, απαντάμε με την αξιολόγηση όσων πραγματικά γνωρίζουν ΤΠΕ.

Δυστυχώς, η αποχή από τις εκλογές του ΤΕΕ, απλά δικαιώνει τις  κομματικές παρατάξεις για τη λεηλασία των ασφαλιστικών εισφορών μας, την τοποθέτηση ημετέρων, την αδιαφορία για τους μηχανικούς ΤΠΕ και την αντιμετώπιση των επαγγελματικών μας θεμάτων ως συμπλήρωμα σε κάποιες «ισχυρές» ειδικότητες.

Η αποχή, σημαίνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα συνεχίσουν ανενόχλητοι, τον ίδιο δρόμο, άριστοι για την παρέα τους, άθλιοι για τα συμφέροντα των Μηχανικών και ανύπαρκτοι για τους Μηχανικούς ΤΠΕ.


Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι, η αδιαφορία κοστίζει περισσότερο, γι΄αυτό οι Μηχανικοί Η/Υ @ Πληροφορικής …γι’ αυτά που μας ανήκουν, δεν συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση. 

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, οι μηχανικοί θα είναι παρόντες, θα ψηφίσουν υπεύθυνα και θα οδηγήσουν τα πράγματα μπροστά…

* "συναδελφική" μεταφορά του "It's the economy stupid" που είχε χρησιμοποιήσει ο Clinton στην εκστρατεία του απέναντι στον  Bush τον πρεσβύτερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου