Τρίτη 6 Απριλίου 2010

2010 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ και ΝΕΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΠΕ

Η νέα χρονιά το 2010, είναι χρονιά εκλογών για το ΤΕΕ και το e-TEE. Η τριετία που πέρασε ήταν η πιο έντονη για την προώθηση των ΤΠΕ μέσα από το ΤΕΕ. Οι προσπάθειες των «Μηχανικών Η/Υ @ Πληροφορικής γι’ αυτά που μας ανήκουν» απέδωσαν επιτέλους καρπούς σε πολλά επίπεδα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν απομένουν πάρα πολλά ακόμη να γίνουν.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της τρέχουσας τριετίας ήταν χωρίς αμφιβολία η λειτουργία του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΕ (e-TEE). Ένα όραμα δεκαετιών όλων όσων ασχολούνται με τις ΤΠΕ εντός του ΤΕΕ, επιτέλους έλαβα σάρκα και οστά. Η συγκρότηση του e-TEE και η ενσωμάτωση του στην λειτουργία του ΤΕΕ, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς του, συνάντησε και συναντάει πολλά εμπόδια, δημιουργώντας συχνά ασφυκτικά προβλήματα στην υλοποίηση των στόχων του. Παρ’όλα αυτά το κέρδος είναι ήδη μεγάλο: Εντός του ΤΕΕ υπάρχει ένας φορέας που παρακολουθεί και αναδεικνύει τα θέματα ΤΠΕ, παρεμβαίνει και ενσωματώνει δημιουργικά στη λειτουργία του, και τους μη μηχανικούς επιστήμονες ΤΠΕ. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς το δικτυακό τόπο του e-TEE ( www.e-tee.org.gr ) για να ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του, αλλά και να δηλώσει συμμετοχή σε αυτές. Οι εκλογές εντός του έτους και ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την αυτονομία του e-TEE είναι ζητούμενο για τα επόμενα έτη.

Η προσέγγιση μας τα θέματα του κλάδου ΤΠΕ, παραμένει σταθερά στην κατεύθυνση της απόλυτης προτεραιότητας του τερματισμού της περιθωριοποίησης της αξίας του επιστήμονα ΤΠΕ στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα και της απόδοσης ορθολογικά κοστολογημένων, λειτουργικών και ασφαλών έργων ΤΠΕ στην κοινωνία. Σε αυτή τη λογική:

Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία για την ενεργοποίηση της κατηγορίας μελετών «Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων» στο πλαίσιο του ν. 3316/2005, έχοντας πλέον την αποκλειστική ευθύνη στην πλευρά της Πολιτείας
Διεκδικούμε τη δημιουργία ανάλογου πλαισίου για την υλοποίηση των έργων και συστημάτων ΤΠΕ, αναδεικνύοντας την αξία των επιστημόνων ΤΠΕ στον ιδιωτικό τομέα
Απαιτούμε την αποκλειστικότητα στις προσλήψεις σε θέσεις ΤΠΕ στο ευρύτερο Δημόσιο, επιστημόνων ΤΠΕ και καταγγέλλουμε τις συχνές παραβιάσεις του σχετικού νόμου
Προτείνουμε την αξιοποίηση των επιστημόνων ΤΠΕ στις σχετικές θέσεις ευθύνης στο ευρύτερο Δημόσιο και την εκπαίδευση.

Αυτές είναι ορσιμένες από τις βασικές μας πρωτοβουλίες και προτεραιότητες για την ανάδειξη του ρόλου των επιστημόνων ΤΠΕ και την κατοχύρωση της θέσης που τους ανήκει. Μέσα στην τριετία πετύχαμε αρκετά, διεκδικούμε πολύ περισσότερα.

Η δράση μας μέσα από το ΤΕΕ συμβάλλει αρκετές φορές στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας. Η καθιέρωση ενός e-TEE με αυτονομία λειτουργίας ως βασικού συνομιλητή της Πολιτείας για τα θέματα ΤΠΕ θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση πολλών χρονίζοντων προβλημάτων του κλάδου. Σε αυτές τις προσπάθειες σας θέλουμε πάντα μαζί μας, γιατί …αυτά που μας ανήκουν μόνο μαζί μπορούμε να τα κερδίσουμε.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ….

ΔΕΛΤΙΟ 1/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου