Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Αντικειμενικές Επαγγελματικές Εξετάσεις

Αντικειμενικές Επαγγελματικές Εξετάσεις
Δυνατότητα Πρόσβασης σε όλους
Πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων

Εδώ και αρκετά χρόνια, συζητείται η αλλαγή του τρόπου εξέτασης για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας από το ΤΕΕ. Παρά τις πολλές προτάσεις που έχουν διατυπωθεί και την ομολογούμενη από τους περισσότερους συναδέλφους απαξίωση της διαδικασίας των εξετάσεων, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί. Γιατί το ΤΕΕ δεν μπορεί να συζητήσει εσωτερικά με ειλικρίνεια ένα τόσο σημαντικό θέμα και αναβάλλει διαρκώς τη λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση του;

Ο βασικός λόγος είναι ο λαϊκισμός που επικρατεί στη σκέψη αρκετών εκλεγμένων στο ΤΕΕ και οδηγεί στη ματαίωση οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης και ακόμα περισσότερο στη λήψη αποφάσεων.

Οι εξετάσεις του ΤΕΕ πρέπει να αναθεωρηθούν. Πρώτα από όλα γιατί η διαδικασία της συνέντευξης δεν είναι αντικειμενική. Η αυστηρότητα από επιτροπή σε επιτροπή διαφέρει σημαντικά και το αποτέλεσμα μιας συνέντευξης είναι πάντα πολύ πιθανότερο να επηρεαστεί από «εξωγενείς» παράγοντες. Είναι λοιπόν καταρχήν αναγκαίο να βρεθεί τρόπος ομογενοποίησης για την αντικειμενικότητα της εξέτασης.

Η διαδικασία εξετάσης πρέπει να συνδεθεί με το πραγματικό αντικείμενο σπουδών, να είναι γραπτή ίσως με πολλαπλές επιλογές και να συνδέεται με την επαγγελματική άδεια που λαμβάνει ο υποψήφιος. Δεν είναι λογικό ένας Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής να εξετάζεται σε ηλεκτρολογικά θέματα, επειδή αυτά «ξέρει» η επιτροπή ή ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες να δέχεται ερωτήσεις σε Ενεργειακά θέματα με τα οποία μικρή σχέση έχει και να αποκτάει επαγγελματικά δικαιώματα και σε θέματα Ενέργειας.

Αντικειμενικές γραπτές εξετάσεις, ξεκαθάρισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων με δυνατότητα επέκτασης τους στη συνέχεια, δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις και άλλων «τεχνικών» αποφοίτων, όπως επιστημόνων ΤΠΕ, αποφοίτων ΤΕΙ, πιστοποίηση από το ΤΕΕ του συνόλου των τεχνικών επαγγελμάτων όλων των βαθμίδων, είναι θέματα που πρέπει επιτέλους να συζητηθούν σοβαρά και να αντιμετωπιστούν। Οι καταλήψεις τις αντιπροσωπείας από κατευθυνόμενους «διαμρτυρόμενους» φοιτητές και η αναβολή της συζήτησης, διαιωνίζει τα προβλήματα για ορισμένους, βολεύοντας ταυτόχρονα αυτούς που είναι σε θέση ισχύος και αρνούνται την αλλαγή και την πραγματικότητα.

- Δελτίο १५/२००९ -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου