Τρίτη 13 Απριλίου 2010

@ τι πετύχαμε, την προηγούμενη τριετία

Πετύχαμε τη δημιουργία του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο ΤΕΕ (e-TEE), την ενιαία έκφραση του συνόλου των επιστημόνων ΤΠΕ και τη δημιουργία ενός θεσμικού μηχανισμού που παρακολουθεί και διεκδικεί σε όλα τα επίπεδα, τα θέματα που αφορούν τους επιστήμονες ΤΠΕ. Οι ΤΠΕ έχουν πλέον βρει τη θέση τους, εντός του ΤΕΕ.


To e-TEE αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα, εντός του ΤΕΕ, για τα θέματα του κλάδου μας. Η προσπάθεια μας να μετατραπεί το e-TEE από μια απόφαση στα χαρτιά, σε ένα ζωντανό ενεργό φορέα, απορρόφησε σημαντική ενέργεια μας, κυρίως αντιμετωπίζοντας καθημερινά τις αδράνειες και την ασυνέπεια του παραδοσιακού μηχανισμού και της ηγεσίας του ΤΕΕ. Σήμερα το e-TEE είναι δεδομένο ΤΕΕ, έχοντας κατοχυρώσει σε σημαντικό βαθμό το ρόλο του, μέσα από τη δράση του.

Προτεραιότητα μας αποτελούν πάντοτε τα επαγγελματικά θέματα των συναδέλφων. Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια μας, δεν έχει ως αυτοσκοπό τη δημιουργία φορέων, θέσεων και μηχανισμών αλλά τη χρησιμότητα στους συναδέλφους. Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της επαγγελματικής μας προοπτικής.

Η επιτυχία μας, με την καθιέρωση της κατηγορίας μελετών 28 «Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων» στο ν. 3316/2005, αποκτάει πλέον ουσία. Πετύχαμε την εκπόνηση των προεκτιμώμενων αμοιβών και τη διαμόρφωση των προεδρικών διαταγμάτων για την ενεργοποίηση της κατηγορίας 28, καθώς και την απαιτούμενη θεσμικά έγκριση του ΤΕΕ. Οι επαφές μας με την πολιτική ηγεσία, μας δίνει την αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πλέον μία ανάσα πριν από τη μεγαλύτερη επιτυχία για την αναβάθμιση της ποιότητας των μελετών και έργων ΤΠΕ. Βήμα εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη της ελεύθερης απασχόλησης των μηχανικών ΤΠΕ, τις θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τη διάκριση ευθυνών και ρόλων στην αγορά ΤΠΕ. Διεκδικούμε την εφαρμογή του νόμου 3631/2006, ως σκαλοπάτι για την επέκταση ανάλογου πλαισίου και στα έργα ΤΠΕ.

Αναδείξαμε τις υπερκοστολογήσεις και το έλλειμμα ποιότητας των μελετών και έργων ΤΠΕ, συνδέοντας το άμεσα με την απαξίωση του ρόλου των μηχανικών ΤΠΕ στον κύκλο σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας των έργων. Πετύχαμε μέσω του e-TEE, την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία ενιαίου μητρώου επιστημόνων ΤΠΕ, για την αξιολόγηση, τις παραλαβές και τη λειτουργία των έργων ΤΠΕ. Η πρόταση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Πολιτικής ηγεσίας, δίνοντας τη δυνατότητα για την αξιοποίηση των μηχανικών και επιστημόνων ΤΠΕ στον κύκλο των δημόσιων έργων ΤΠΕ.

Με παρεμβάσεις και επαφές με την Πολιτεία, μέσω του e-TEE, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση κάθε παράθυρου στις προσλήψεις ΤΠΕ στο Δημόσιο Τομέα. Διεκδικήσαμε και έχουμε λάβει υποσχέσεις για τη θεσμική συμμετοχή του e-TEE στη διαμόρφωση της πολιτικής σε θέματα ΤΠΕ. Κατορθώσαμε με τη συνεισφορά όλων των συμμετεχόντων στο e-TEE, να ανοίξουμε ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία για τα θέματα ΤΠΕ.

Αναδείξαμε μέσα από το e-TEE, έγκαιρα, με ημερίδες, παρεμβάσεις, έντυπα θέματα που αφορούν άμεσα την Κοινωνία και την Οικονομία, όπως οι Πράσινες ΤΠΕ, η χρήση ΤΠΕ για τη Διαφάνεια και τη Δημοκρατία, η Ευρυζωνικότητα, η Καινοτομία. Διατηρούμε το ΤΕΕ στην αιχμή των εξελίξεων στις ΤΠΕ. Μέσω του e-TEE παρεμβαίνουμε διαρκώς, άμεσα σε κάθε θέμα που αφορά στον κλάδο. Ενθαρρύνουμε τις ατομικές καταγγελίες για οποιοδήποτε επαγγελματικό θέμα, αξιοποιώντας το νομικό και άλλο μηχανισμό του ΤΕΕ για την υποστήριξη τους.

Συμβάλλαμε στη διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης της προσφοράς του ΤΕΕ στα μέλη του (και τα μέλη του e-TEE), μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης e-μηχανικοί και των διαθέσιμων προγραμμάτων e-learning. Παρά τις στρεβλώσεις που επιβλήθηκαν από τον παραδοσιακό μηχανισμό του TEE, είναι ένα θετικό βήμα.

Διατηρήσαμε επί 4 ακόμη χρόνια μέσα από τη σελίδα μας στο δελτίο του ΤΕΕ, διαρκή την ενημέρωση όλων των μηχανικών για τα θέματα που μας αφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου