Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Αναπόφευκτα σήμερα σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης και με τις περιπτώσεις διαφθοράς να είναι διαρκώς στην επικαιρότητα, η βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τον περιορισμό της σπατάλης, για το οικονομικό όφελος που μπορεί να εξασφαλίσει. Η νέα κυβέρνηση ορθά προσανατολίζεται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οι Μηχανικοί Η/Υ @ Πληροφορικής…γι’ αυτά που μας ανήκουν έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους τη χρήση των ΤΠΕ για την αντιμετώπισης της διαφθοράς και τη διαφάνεια. Σε αυτή τη λογική μέσα από την ΕΕΕ Ηλεκτρονικών και το e-TEE έχουν συμβάλει στην πραγματοποίηση σε συνεργασία με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετικών ημερίδων τον Ιούνιο του 2006 και τον Φεβρουάριο του 2009. Τα πρακτικά των ημερίδων και χρήσιμα συμπεράσματα υπάρχουν στο (www.e-tee.org.gr).

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση συντελεί στη μείωση της διαφθοράς με πολλούς τρόπους. Αφαιρεί τη δυνατότητα συγκάλυψης των παράνομων συναλλαγών, περιορίζει τα περιθώρια αυθαίρετων χειρισμών από τη δημόσια διοίκηση που συχνά συνδέονται με τη διαφθορά. Με τη διατήρηση λεπτομερών δεδομένων επί των συναλλαγών, αυξάνει την πιθανότητα αποκάλυψης, καθιστώντας δυνατό τον εντοπισμό και τη σύνδεση της παράνομης συναλλαγής με συγκεκριμένες ενέργειες και άτομα. Απλοποιώντας τους κανόνες συναλλαγής με το Δημόσιο, κάνοντας τους διαφανείς και ξεκάθαρους, ενισχύει τη δυνατότητα πολιτών, επιχειρήσεων, ΜΚΟ και ΜΜΕ να εντοπίσουν και να καταγγείλουν τις παράνομες διαδικασίες.

Συστήματα ΤΠΕ αναπτύσσονται αλλά τελικά ουδέποτε λειτουργούν ή υπολειτουργούν (π.χ. Νοσοκομεία, ΟΔΔΥ κ.α.). Το Σύστημα Ηλεκτρονικών Προμηθειών, ένα έργο που η χώρα μας έχει δεσμευτεί ρητά για την υλοποίηση του στην Ε.Ε. αλλά ουδέποτε το υλοποιεί[1]. Διοικήσεις φορέων, συνδικαλιστές, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιώτες προμηθευτές αγωνίζονται –και συνήθως τα καταφέρνουν- να συντηρούν τον κύκλο της διαφθοράς. Ματαιώνοντας, αχρηστεύοντας, οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής διαδικασιών διαφάνειας μέσω εφαρμογών Πληροφορικής.

Σε αυτήν την προσπάθεια, της απαξίωσης, της δυσφήμησης των έργων Πληροφορικής, διευκολύνονται από το ανύπαρκτο πλαίσιο για την υλοποίηση των έργων ΤΠΕ, το οποίο πέρα από τις σκανδαλώδεις διαφορές που δημιουργούνται σε επίπεδο κοστολόγησης, αφήνει το περιθώριο διάχυσης των ευθυνών σε περίπτωση αποτυχίας των συστημάτων. «Η αποτυχία του συστήματος», η «αστοχία της λειτουργίας» είναι η βολική δικαιολογία για όλους όσους απεχθάνονται την εισαγωγή διαδικασιών και τη δημιουργία ανιχνεύσιμου μονοπατιού για τις συναλλαγές μεταξύ της διοίκησης και πολιτών ή επιχειρήσεων.

Πριν φτάσουμε στα «δύσκολα», με δεδομένη την υστέρηση σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, απλές δράσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια, θα μπορούσαν να έχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα :
Ενιαίο σημείο απλής υποχρεωτικής δημοσίευσης στο διαδίκτυο, ΟΛΩΝ των προκηρύξεων, προμηθειών και διαγωνισμών (ακόμα και των πρόχειρων) του Δημοσίου.
Ενιαίο σημείο, υποχρεωτικής δημοσίευσης όλων των βημάτων και των απαραίτητων εγγράφων των συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση και των προβλεπόμενων ανώτατων χρόνων διεκπεραίωσης.
Ενιαίο σημείο όπου θα εμφανίζονται όλα τα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων στη Δημόσια Διοίκηση, με τον αριθμό πρωτοκόλλου τους και τη χρέωση

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία είναι η σταθερή πολιτική βούληση, η άρση της κουλτούρας της ατιμωρησίας στη Δημόσια Διοίκηση και τους ιδιώτες (πολίτες και επιχειρήσεις) που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς.
Με τις συνθήκες αυτές, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού, μπορεί να αποτελέσει την πραγματική βάση για μια ουσιαστική βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, μια αλλαγή που θα μπορέσει να μεταβάλλει το πρόσωπο της καθημερινότητας και να ωφελήσει πολλαπλά τη χώρα, μια Διοικητική μεταρρύθμιση με αξία και για τον πολίτη ακόμα και σε επίπεδο οικονομικό। Κατακτώντας αυτά, πρέπει να επενδύσουμε στα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία, για την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων της διοίκησης। Η τεχνολογία δίνει την ευκαιρία για την συμμετοχή και τη διαφάνεια। Για μια καλύτερη δημοκρατία.
ΔΕΛΤΙΟ 29/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου