Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΠΕ (μέρος Α’)

Προτάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας των έργων ΤΠΕ, μέσω της αξιοποίησης των επιστημόνων ΤΠΕ:

  1. Δικαιούχοι έργων: Σήμερα η πλειοψηφία των προτάσεων για έργα ΤΠΕ προέρχεται από τυχαίες προτάσεις συμβούλων, χωρίς να συνδέονται με τις ανάγκες του φορέα και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων। Τα έργα υλοποιούνται ανεξέλεγκτα και εγκαταλείπονται όταν αποχωρίσει ο ανάδοχος. Απαραίτητο κριτήριο για την ένταξη έργου στο Ε।Π। Ψηφιακή Σύγκλιση ή στον προγραμματισμό οποιουδήποτε υπουργείου πρέπει να είναι η απόδειξη της δυνατότητας λειτουργίας του, είτε με δέσμευση επιστημόνων ΤΠΕ που ανήκουν στον φορέα, είτε με συμβάσεις υποστήριξης με εξωτερικούς επιστήμονες ΤΠΕ। Η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση των έργων σε λειτουργία αλλά και στην ενίσχυση της απασχόλησης των επιστημόνων ΤΠΕ।
  2. Επιτροπές Διαγωνισμών, επιτροπές παραλαβής, επιτροπές παρακολούθησης έργων: Η ενεργοποίηση του παραπάνω μητρώου για όλες τις πράξεις, διασφαλίζει την ανεξαρτησία των μελών των επιτροπών (επιλογή από το μητρώο, χωρίς δυνατότητα επαναληψιμότητα για μια π.χ. τριετία) και θα συμβάλλει στη μείωση της διαφθοράς που συνδέεται με αυτές τις διαδικασίες. Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί ή ύπαρξη επιστημόνων ΤΠΕ σε όλες αυτές τις επιτροπές, με την πλειοψηφία των μελών να είναι υποχρεωτικά επιστήμονες ΤΠΕ. Σήμερα σε πολλά έργα δεν συμμετέχει ούτε ένας επιστήμονας ΤΠΕ στις προαναφερθείσες επιτροπές έργων.
  3. Θεσμική εκπροσώπηση: Ο σχεδιασμός της πολιτικής ΤΠΕ, γίνεται συνήθως σε κλειστά γραφεία, με μόνη συμμετοχή αυτή των επιχειρήσεων ΤΠΕ। Οι επιστήμονες ΤΠΕ αγνοούνται। Στα Δ।Σ οργανισμών (ΚτΠ α.ε., Ψηφιακές Ενισχύσεις κλπ.) εκπροσωπείται θεσμικά μόνο ο φορέας των επιχειρήσεων ΤΠΕ και όχι οι επιστήμονες ΤΠΕ. Αυτό είναι μοναδικό σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο λ.χ. να αγνοείται το ΤΕΕ και να συμμετέχουν μόνο οι εργολάβοι στο σχεδιασμό αντισεισμικών κανονισμών ή στο Δ.Σ. π.χ. της ΔΕΠΑΝΟΜ. Η εκπροσώπηση μέσω του e-TEE των επιστημόνων ΤΠΕ στη διαμόρφωση των αποφάσεων για τη στρατηγική στις ΤΠΕ, με συναντήσεις σε τακτική βάση, με θεσμική αξιοποίηση των επιστημόνων ΤΠΕ στις ομάδες μελέτης των θεμάτων ΤΠΕ, μπορεί να συμβάλλει στη διαφάνεια και στην αναβάθμιση της πολιτικής για τις ΤΠΕ στη χώρα μας.

ΔΕΛΤΙΟ 7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου