Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι εκλογές του ΤΕΕ στις 25 Απριλίου, δίνει την ευκαιρία για έναν απολογισμό για τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες της προηγούμενης τριετίας. Oι Μηχανικοί Η/Υ @ Πληροφορικής…γι’ αυτά που μας ανήκουν πρωταγωνίστησαν αυτό το διάστημα στην επίτευξη των στόχων για βελτίωση της θέσης των συναδέλφων τόσο εντός του ΤΕΕ, όσο (και κυρίως εκεί) στις επαγγελματικές τους διεκδικήσεις.

Η πλέον σημαντική εξέλιξη αυτής της τριετίας, σε οργανωτικό επίπεδο, υπήρξε η ίδρυση και η λειτουργία του e-TEE. Μια διεκδίκηση 20 ετών εντός του ΤΕΕ, με στόχο τη συστηματική έκφραση των μηχανικών επιστημόνων ΤΠΕ και την εκπλήρωση του ρόλου του ΤΕΕ ως «τεχνικού συμβούλου» και στον χώρο των ΤΠΕ, είναι επιτέλους πραγματικότητα. Η διεύρυνση των μελών του e-TEE με τη συμμετοχή και μη μηχανικών με βασικό πτυχίο ΤΠΕ, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός έγκυρου κοινού σημείου αναφοράς για το σύνολο των επιστημόνων ΤΠΕ. Η οργάνωση, οι πρωτοβουλίες, η εκπαίδευση των μελών του (e-μηχανικοί), οι εκδηλώσεις του e-TEE κατοχυρώνουν βήμα – βήμα το ρόλο του (περισσότερα μπορεί κανείς να βρει στο http://www.e-tee.org.gr/). Οι εκλογές του στις 3 Οκτωβρίου του 2010 θα αποδείξουν την αποδοχή του, στο μεταξύ η θεσμική του θωράκιση και αυτονομία είναι το βασικό ζητούμενο μέσω της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου του ΤΕΕ.

Στα επαγγελματικά θέματα, διεκδικούμε σταθερά τη διασφάλιση ποιοτικών μελετών και έργων ΤΠΕ, αξιοποιώντας και δίνοντας την ευθύνη στους επιστήμονες ΤΠΕ. Η σπατάλη σε άχρηστα έργα και μελέτες χωρίς προδιαγραφές που έχουν εκπονηθεί από «κατά δήλωση» γνώστες των ΤΠΕ, πρέπει να τερματιστεί. Η ολοκλήρωση της πρότασης για τις προεκτιμώμενες αμοιβές και προδιαγραφές για την κατηγορία μελετών 28 «Πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων» που ήδη έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που μεταφέρει την ευθύνη πλέον για την ενεργοποίηση της αποκλειστικά στην πλευρά της Πολιτείας. Αντίστοιχη πρόταση ετοιμάζεται και για τα έργα ΤΠΕ. Η πρόταση του e-TEE για ενιαίο μητρώο επιστημόνων ΤΠΕ για σχεδιασμό, αξιολογήσεις, παρακολούθηση, παραλαβή και λειτουργία έργων αποτελεί συμπληρωματικό βήμα στην ίδια κατεύθυνση : αξιοποίηση των επενδύσεων σε ΤΠΕ, προδιαγραφές και ποιότητα έργων, ευθύνη και ασφάλεια με βάση την αξιοποίηση των επιστημόνων ΤΠΕ.

Στον Δημόσιο Τομέα, ο ρόλος των επιστημόνων ΤΠΕ, δεν έχει αναγνωριστεί. Η καταγγελία όλων των παραβιάσεων του ν. 3051/2002 (όπως ισχύει) για τις προσλήψεις επιστημόνων, καθώς και η ανάδειξη των τοποθετήσεων σε σχετικές θέσεις ευθύνης, επιτροπές κλπ. στελεχών χωρίς βασικό πτυχίο ΤΠΕ, είναι η συνεπής πολιτική μέχρι η ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών πειστεί για τις αναγκαίες αλλαγές ώστε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να μη αποτελεί κενό γράμμα βασισμένο σε ηρωικές πρωτοβουλίες.

Θέματα υπάρχουν ανοικτά σε πολλά ακόμη μέτωπα όπως την Εκπαίδευση, την ίδρυση τμημάτων ΤΠΕ, τη θεσμική εκπροσώπηση απέναντι στην Πολιτεία κ.α.

Μια τριετία πέρασε, έγιναν πράγματι πολλά, πρέπει να ολοκληρωθούν। Η διεκδίκηση για τα δικαιώματα των μηχανικών ΤΠΕ, περνάει μέσα από την ισχυρή εκπροσώπηση των μηχανικών ΤΠΕ στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Η ενίσχυση των Μηχανικών Η/Υ @ Πληροφορικής…γι’ αυτά που μας ανήκουν στις εκλογές του ΤΕΕ είναι η εγγύηση για να πετύχουμε περισσότερα.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010
…μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!

ΔΕΛΤΙΟ 10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου