Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ας ξεπεράσουμε τα «εικονικά» προβλήματα

Ενιαία στάση για το θεσμικό πλαίσιο για τα έργα και μελέτες ΤΠΕ, από όλους τους φορείς ΤΠΕ

Κάθε φορέας που ασχολείται με τις ΤΠΕ, θεωρεί ότι πρέπει να κάνει μια πρόταση η οποία κατά την άποψη του είναι η Λυδία λίθος για την αντιμετώπιση κάθε κακοδαιμονίας σχετικά με τις ΤΠΕ στη χώρα μας. Άλλοι έχουν επιλέξει την πρόταση για τη δημιουργία επιμελητηρίου ΤΠΕ, άλλοι τη δημιουργία Υπουργείου ΤΠΕ, άλλοι τον καθορισμό επαγγελματικών (χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα) δικαιωμάτων από το Υπουργείο Παιδείας.

Όλες αυτές οι προτάσεις, μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά πολλών, σίγουρα όμως δεν είναι οι λύσεις αλλά πιθανά εργαλεία για τη λύση των προβλημάτων. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή ένα υπουργείο ΤΠΕ να κινείται στα ίδια θολά νερά χωρίς τον καθορισμό αρμοδιοτήτων που δύσκολα «δίνουν» τα παραδοσιακά ισχυρά υπουργεία, δημιουργώντας κάτι σαν ένα νέο υπουργείο Αιγαίου ή Μακεδονίας Θράκης, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Επίσης ένα νέο επιμελητήριο ΤΠΕ είναι πολύ πιθανό να πελαγοδρομεί για καιρό μεταξύ της αναζήτησης πόρων, προσωπικού και τελικά να έχει την τύχη του Οικονομικού ή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου δηλ. ελάχιστη παρέμβαση στα δρώμενα του κλάδου.

Οι φορείς που διεκδικούν την έκφραση των επιστημόνων ΤΠΕ, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ουσιαστικά θέματα και να τα διεκδικήσουν, θέτοντας σε δεύτερο πλάνο τα αιτήματα δημιουργίας φορέων.

Το πλέον σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες ΤΠΕ είναι η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για το επαγγέλματος τους. Τόσο οι μελέτες όσο και τα έργα ΤΠΕ, δεν προϋποθέτουν την ανάμιξη τους, κοστολογούνται αυθαίρετα, υλοποιούνται ουσιαστικά χωρίς έλεγχο και λειτουργούν τυχαία από ακατάλληλο προσωπικό. Από την άλλη οι συνάδελφοι που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, αντιμετωπίζονται ισότιμα με ανθρώπους που απλά λένε ότι γνωρίζουν ΤΠΕ και έχουν κατορθώσει να αντιμετωπίζονται ως «Πληροφορικοί».
Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός καθαρού πλαισίου για τα έργα και τις μελέτες ΤΠΕ είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση σε σημαντικό βαθμό του προβλήματος των άχρηστων, υπερκοστολογημένων έργων ΤΠΕ αλλά και για την αποκατάσταση του ρόλου των επιστημόνων ΤΠΕ στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα। Αυτοί που αντιμετωπίζουν με άλλοτε με επιχειρήματα του τύπου «αυτά τα ρυθμίζει η αγορά», «εμείς κάνουμε μελέτες Πληροφορικής τόσα χρόνια» ή «τα έργα ΤΠΕ είναι προμήθειες και υπηρεσίες», πρέπει επιτέλους να απολογηθούν στην ελληνικής κοινωνία για τα αποτελέσματα της τακτικής τους, πείθοντας με στοιχεία για την ορθότητα των ισχυρισμών τους, με βάση τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των έργων ΤΠΕ στη χώρα μας.

-Δελτίο १३/२००९ -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου