Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΠΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΠΕ

ΕΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Η νέα δεκαετία έρχεται και η επίκληση των ΤΠΕ ως μέσο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κακοδαιμονίας σε πολλά επίπεδα, είναι καθημερινή. Η νέα πολιτική ηγεσία επικαλείται τις ΤΠΕ ως πανάκεια για την προώθηση της διαφάνειας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη μείωση της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας κλπ. Εμείς ως μηχανικοί και επιστήμονες ΤΠΕ, εδώ και χρόνια, έχουμε επισημάνει με προτάσεις μας και αναδείξει με ημερίδες, ανακοινώσεις, παρεμβάσεις την αναγκαιότητα αξιοποίησης των ΤΠΕ για την αντιμετώπιση και τη βελτίωση όλων αυτών που επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση. Έχουμε λοιπόν έναν επιπλέον λόγο να χαιρόμαστε. Η τοποθέτηση σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις για τις ΤΠΕ άξιων συναδέλφων μας επιτρέπει να είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι.

Φυσικά η αξιοποίηση των ΤΠΕ δεν αποτελεί από μόνη της λύση. Συστήματα ΤΠΕ μπορεί να αναπτυχτούν και να απαξιωθούν ή να λειτουργήσουν απλά ως επίφαση διαφάνειας και αντιμετώπισης των προβλημάτων της διοίκησης. Είναι γνωστό και έχει επισημανθεί πολλάκις ότι τα συστήματα ΤΠΕ δεν επιλύουν από μόνα τους τα προβλήματα αν δεν υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση, δεν μεταφέρουν στην ανάπτυξη τους τα «παραθυράκια» και τη λογική της παραδοσιακής θεώρησης των πραγμάτων και δεν σχεδιαστούν και υλοποιηθούν σωστά ως σοβαρά έργα υποδομής με βάση κανόνες και την αξιοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού.

Μέχρι σήμερα η νέα πολιτική ηγεσία, δείχνει να επικαλείται τις ΤΠΕ, να «βιάζεται» να τις αξιοποιήσει αλλά όλες οι κινήσεις της και ο σχεδιασμός της διατηρεί την αφ’ υψηλού προσέγγιση που με βεβαιότητα θα οδηγήσει ξανά σε αποτυχία τα έργα ΤΠΕ. Οι προτάσεις διαμορφώνονται μόνο από την Πολιτική ηγεσία, με μόνο «συνεργάτη» το συνδικαλιστικό όργανο των επιχειρήσεων ΤΠΕ, αγνοώντας για άλλη μια φορά ότι πιο πολύτιμο διαθέτει η χώρα στις ΤΠΕ, τον πληθωρισμό υψηλού επιπέδου επιστημόνων ΤΠΕ που προσεγγίζουν τους 50.000.

Είναι απαραίτητο, οι επιστήμονες ΤΠΕ, μέσω του e-TEE (όπου συμμετέχουν η ΕΜηπΕΕ και η ΕΠΥ) και με την πρόσκληση και των άλλων φορέων του χώρου (ΕΠΕ) να έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου για αποτελεσματικές δράσεις ΤΠΕ για την πρόοδο του τόπου. Η μονομέρεια της οπτικής της Πολιτείας και των συμφερόντων των επιχειρήσεων, αγνοώντας τους πραγματικούς γνώστες του χώρου, τους επιστήμονες που θα υλοποιήσουν τα έργα και θα είναι οι πολλαπλασιαστές για την ευρύτερη αποδοχή τους από τη διοίκηση και την κοινωνία, είναι εγκληματική. Ας μην επαναληφτούν για πολλοστή φορά τα ίδια λάθη, ας μη χαθεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα.

ΔΕΛΤΙΟ 31/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου