Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΠΕ (μέρος B’)

Συνέχεια στις Προτάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας των έργων ΤΠΕ, μέσω της αξιοποίησης των επιστημόνων ΤΠΕ:

  1. Επιτροπές Διαγωνισμών, επιτροπές παραλαβής, επιτροπές παρακολούθησης έργων: Η ενεργοποίηση του παραπάνω μητρώου για όλες τις πράξεις, διασφαλίζει την ανεξαρτησία των μελών των επιτροπών (επιλογή από το μητρώο, χωρίς δυνατότητα επαναληψιμότητα για μια π।χ। τριετία) και θα συμβάλλει στη μείωση της διαφθοράς που συνδέεται με αυτές τις διαδικασίες। Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί ή ύπαρξη επιστημόνων ΤΠΕ σε όλες αυτές τις επιτροπές, με την πλειοψηφία των μελών να είναι υποχρεωτικά επιστήμονες ΤΠΕ. Σήμερα σε πολλά έργα δεν συμμετέχει ούτε ένας επιστήμονας ΤΠΕ στις προαναφερθείσες επιτροπές έργων.
  2. Πλαίσιο Υλοποίησης Μελετών ΤΠΕ: η έννοια της μελέτης για τα έργα ΤΠΕ έχει εκφυλιστεί σε συμπληρωματική «κεκαλυμμένη» τεχνική υποστήριξη στη διαχείριση του έργου από συμβούλους। Το e-TEE υποστηρίζει σταθερά την ενεργοποίηση της κατηγορίας μελετών 28 «Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων» του 3316/2005. Η εφαρμογή του νόμου διασφαλίζει :
  • Συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη μελέτη
  • Συγκεκριμένα παραδοτέα
  • Ενιαίο τεκμηριωμένο τρόπο κοστολόγησης
  • Διασφάλιση της επιστημονικής επάρκειας των μελετητών
  • Προδιαγραφές για την υλοποίηση επιτυχών έργων
Οι προβλεπόμενες προεκτιμώμενες αμοιβές των μελετών έχει εκπονηθεί και όπως σύμφωνα με το νόμο έχει εγκριθεί από το TEE। Να προχωρήσει η εφαρμογή τους και η συγκρότηση μητρώου μελετητών με συγκεκριμένη εμπειρία και προσόντα για τις μελέτες ΤΠΕ.


3. Πλαίσιο Υλοποίησης Έργων ΤΠΕ: Τα έργα ΤΠΕ αντιμετωπίζονται συνήθως ως προμήθειες ή υπηρεσίες। Στην πραγματικότητα αποτελούν ενιαία συστήματα με παραμέτρους δικτύωσης, υλικού, λογισμικού, ασφαλείας, αδιάλειπτης λειτουργίας। Το e-TEE πιστεύει και προωθεί την υιοθέτηση κατηγορίας έργων «Πληροφοριακών Συστημάτων και δικτύων». Θεωρούμε αναγκαία την υιοθέτηση μητρώου και ελάχιστων προδιαγραφών στελέχωσης όσων αναλαμβάνουν έργα ΤΠΕ κατά το πρότυπο των δημοσίων έργων (ν.3263/2004), λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλεπόμενες ΚΥΑ του ν.3431/2006 (άρθρο 71 παρ.1) περί προδιαγραφών εγκαταστάσεων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πληροφορικής.

Άμεσες παρεμβάσεις για το πλαίσιο διαγωνισμών: Η υιοθέτηση των προτάσεων για τα έργα και τις μελέτες ΤΠΕ, είναι το καθοριστικό βήμα για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για διαφάνεια, στοιχειώδη ελάχιστη ποιότητα και λειτουργικότητα των έργων । Ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις υπό το υπάρχον πλαίσιο (πέρα από τα μητρώα που αναφέρθηκαν) μπορούν να είναι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου