Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΠΕ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΠΕ ΤΩΡΑ!

Η διαχείριση και η παραγωγή έργων ΤΠΕ στην Ελλάδα και ειδικότερα στο ευρύτερο δημόσιο, πάσχει. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Παρ’ όλα αυτά καμιά απολύτως ουσιαστική ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο, σημαίνει ότι η κατάσταση κατασπατάλησης των εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για έργα αμφιβόλου ποιότητας, που δεν λειτουργούν, διευκολύνει πολλούς.

Ποιοι είναι αυτοί; Όσοι βολεύονται από το status quo, όλοι όσοι διευκολύνονται από την ακινησία της Διοίκησης, όσοι προτιμούν κολοβά και ανάπηρα έργα αλλά αρνούνται οποιαδήποτε ρύθμιση για ποιοτικά έργα και μελέτες. Το σύνηθες επιχείρημα (ναι ήταν το ίδιο το 2000, το 2004, το 2007 σήμερα…): «Η αγορά ασφυκτιά, δεν υπάρχει χρήμα, όχι τώρα κανόνες και αλλαγή του πλαισίου, ρίξτε απλώς χρήμα…». Κάπως έτσι, με κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, φθάσαμε εδώ που είμαστε ως χώρα, όχι μόνο στις ΤΠΕ, αλλά και γενικότερα.

Μάλλον δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε έργα που στοίχισαν 100 φορές πάνω από την αξία τους, έργα που δεν λειτούργησαν ποτέ αν και πληρώθηκαν μια και δύο φορές, έργα που παραδόθηκαν αλλά κανείς δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να τα λειτουργήσει, έργα που δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ένα δέκατο των προδιαγραφών τους ή και έργα που απλά ήταν χρήσιμα μόνο στους αναδόχους τους.

Το σύστημα των έργων και μελετών ΤΠΕ απλά δεν υπάρχει. Στηρίζεται σε κανόνες που δεν έχουν καμιά σχέση με τις ΤΠΕ (υπηρεσίες, προμήθειες) και αγνοεί τόσο την πραγματικότητα στη Δημόσια Διοίκηση, όσο και το βασικότερο πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα, την πληθώρα επιστημόνων ΤΠΕ.

Σταθερή θέση των «Μηχανικών Η/Υ@ Πληροφορικής…γι’ αυτά που μας ανήκουν» είναι η υιοθέτηση ενός πλαισίου για τα έργα και τις μελέτες ΤΠΕ, αξιοποιώντας τους επιστήμονες ΤΠΕ και μειώνοντας τη δυνατότητα συναλλαγής σε όλα τα επίπεδα. Τελικός στόχος η ανάδειξη των ΤΠΕ στη χώρα μας ως εργαλείο εκσυγχρονισμού προς όφελος της κοινωνίας. To e-TEE έχει διατυπώσει ουσιαστικές προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, η εφαρμογή τους είναι στο χέρι της Πολιτείας.

Αγανακτήσατε με το ΤΕΕ των τσιμέντων; Αλλάξτε το!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩN:
«ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ @ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ γι’ αυτά που μας ανήκουν»
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ
…μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!

ΔΕΛΤΙΟ 6/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου