Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις…

Τα αιτήματα που λαμβάνουμε στην ΕΕΕ Ηλεκτρονικών του ΤΕΕ, μαρτυρούν διαρκώς τη σύγχυση και το χάος που επικρατεί στην αγορά της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, στη χώρα μας.

Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας κυριαρχούνται από την αντίληψη ότι στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες, όλα είναι θέμα «εμπειρίας» οπότε οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ικανός για τα πάντα. Η αντίληψη αυτή, δεν στηρίζεται επιστημονικά, απλά εξυπηρετεί ετερόκλητα αλλά σημαντικά συμφέροντα και συμβάλλει στην επαγγελματική αποκατάσταση γνωστών και φίλων, στην ανάληψη έργων ΤΠΕ από οποιονδήποτε, στην «οικονομία» για ορισμένες εταιρείες, στη διεύρυνση του αντικειμένου χωρίς καμία επένδυση σε ειδικό προσωπικό, κάποιων εταιρειών, στη διατήρηση και την κατάληψη κάποιων καρεκλών από ορισμένους και στη συμμετοχή σε οικονομικά παιχνίδια διαγωνισμών κάποιων άλλων.

Η ευθύνη της Πολιτείας για αυτήν την κατάσταση είναι τεράστια. Με τη στάση της υπονομεύει την πραγματική αξιοποίηση των επενδύσεων που αναλαμβάνει (και με κοινοτικά χρήματα) στο χώρο των ΤΠΕ και καταδικάζει τη χώρα σε μια τεχνολογική μιζέρια, εις βάρος της εξυπηρέτησης του πολίτη και της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, μέσα στη γενική αυθαιρεσία που διατηρεί στον κλάδο των ΤΠΕ, τα σχετικά έργα δυσφημούνται, μια και σπάνια υλοποιούνται αποτελεσματικά, απαξιώνοντας τις ΤΠΕ στα μάτια της Δημόσιας Διοίκησης, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Οι ΤΠΕ ταυτίζονται με τα «πεταμένα λεφτά» κυρίως λόγω των ασχέτων που λυμαίνονται τον κλάδο σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε πολλά επίπεδα.

Με αυτήν την τακτική, απαξιώνονται στα μάτια όλων, οι υποδομές του μέλλοντος, οι επενδύσεις σε ΤΠΕ και παραμένουν σε πρώτη προτεραιότητα τα παραδοσιακά δημόσια έργα. Πολιτικά εξυπηρετούνται πολλοί. Η Κυβέρνηση και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζει ότι μια πλατεία, ένας αγροτικός δρόμος, μια ασφαλτόστρωση είναι πολιτικά πιο αποτελεσματικά, από μια ηλεκτρονική υπηρεσία που δεν δουλεύει καθόλου ή μισοδουλεύει. Παράπλευρο όφελος: η διαφάνεια που συνδέεται με τις ΤΠΕ, καθυστερεί… πολιτικοί, υπάλληλοι, επιχειρήσεις που έχουν συμφέρον να μείνουν όλα ως έχουν, πανηγυρίζουν για τον «παλιό καλό τρόπο» που γίνονται όλα.

Στο πλαίσιο της λογικής της ισοπέδωσης, κληθήκαμε να απαντήσουμε σε αίτημα εταιρείας για το αν ο Μηχανολόγος (!!!!) Μηχανικός ταυτίζεται με τον Μηχανικό Η/Υ. Σε κάποιο διαγωνισμό ΤΠΕ όπου στις ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής, ο υπεύθυνος έργου έπρεπε (ορθά) να είναι Μηχανικός Η/Υ, κάποια εταιρεία, είπε να κατέβει με υπεύθυνο έργου Μηχανολόγο Μηχανικό και όταν απορρίφθηκε, διεκδίκησε με θράσος ότι οι δύο ειδικότητες ταυτίζονται…

Στην Ελλάδα, που στα σχολεία διδάσκουν Πληροφορική, θεολόγοι και γυμναστές.
Στην Ελλάδα που για να ανοίξεις φροντιστήριο Αγγλικών πρέπει να έχεις πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας αλλά και για φροντιστήριο για «πτυχία» «πιστοποίησης» γνώσης Η/Υ (απαραίτητα στο ΑΣΕΠ) σου φτάνει το πτυχίο Αγγλικής φιλολογίας (ή και κανένα πτυχίο)…δεν μας εκπλήσσει που ο Μηχανολόγος, ταυτίζεται για κάποιους με το Μηχανικό Η/Υ…
- Δελτίο 21 -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου