Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ας σταματήσει η σπατάλη των χρημάτων σε άχρηστα και ανενεργά έργα ΤΠΕ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΜΗΤΡΩΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΠΕ

Η δημιουργία του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΕ (e-TEE), αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια σημαντική επιτυχία για τους μηχανικούς ΤΠΕ. Το αίτημα για ένα ισχυρό πόλο εντός του ΤΕΕ για την ενασχόληση με τα θέματα ΤΠΕ αποτελούσε σταθερό αίτημα των μηχανικών ΤΠΕ για πολλά χρόνια. Ακόμα σημαντικότερη κρίνεται η δυνατότητα για εγγραφή στο ΤΕΕ όλων των επιστημόνων ΤΠΕ δηλ. και σε αποφοίτους με βασικό πτυχίο 4ετούς φοίτησης ή και ως αντεπιστέλλοντα μέλη στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σε ΤΠΕ.

Το e-TEE αποτελεί πλέον ένα σταθερό σημείο αναφοράς για το σύνολο των επιστημόνων ΤΠΕ. Η πρόσκληση και η συμμετοχή στην ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή του σε όλους τους επιστημονικούς συλλόγους ΤΠΕ (ΕΜηΠΕΕ, ΕΠΥ, ΕΠΕ) και η αποδοχή της πρότασης από την ΕΜηΠΕΕ και την ΕΠΥ, καθώς και τα περίπου 15.000 μέλη του καθιστούν το e-TEE ως μια σταθερή βάση για τη δημιουργία ενός φορέα που θα μπορέσει να καλύψει την πραγματική ανάγκη για επιμελητηριακή έκφραση των επιστημόνων ΤΠΕ. Η θεσμική του κατοχύρωση θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός φορέα που θα ξεπερνά τις αγκυλώσεις της σχέσης του με το ΤΕΕ, αξιοποιώντας το δυναμικό και τις υποδομές του ΤΕΕ στο πλαίσιο ενός αυτοδύναμου τρόπου λειτουργίας.

Οι θέσεις του e-TEE για δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις μελέτες και τα έργα ΤΠΕ στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας των έργων, της καθιέρωσης προδιαγραφών, της διαφάνειας, της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού των ΤΠΕ, φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις από το σύνολο των συλλόγων του κλάδου των ΤΠΕ συμπεριλαμβανομένης και της ΕΠΕ. Αυτό και μόνο το γεγονός, της εύρεσης κοινού τόπου διεκδίκησης, αποτελεί μια κατάκτηση για τους επιστήμονες ΤΠΕ. Αξιοποίηση των επιστημόνων ΤΠΕ στη χώρας μας και αναβάθμιση της κατά κανόνα άθλιας ποιότητας των έργων ΤΠΕ, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς την υιοθέτηση κανόνων που στη βάση τους θα περιλαμβάνουν το τρίπτυχο προδιαγραφές, παραδοτέα και μητρώα επιχειρήσεων και επιστημόνων ΤΠΕ.

Η συνεισφορά όλων των επιστημόνων ΤΠΕ σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής σε κάθε επίπεδο. Μια καλή αρχή θα ήταν με τη συμμετοχή τους στις ομάδες και επιτροπές του e-TEE (www.e-tee.org.gr) για τη δημιουργία πλαισίου για τις μελέτες και τα έργα ΤΠΕ.

ΔΕΛΤΙΟ 4/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου