Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΠΕ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Δημόσια Διοίκηση με τη στάση της, δείχνει να μην επιθυμεί την προσέλκυση καταρτισμένων πτυχιούχων ΤΠΕ, να μην τους προσφέρει προοπτικές εξέλιξης και να αρνείται την αξιοποίηση τους. Οι ΤΠΕ χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις ως άλλοθι για αδιαφανείς προσλήψεις και τοποθετήσεις.
1. Καθιέρωση πρόσληψης αποκλειστικά αποφοίτων ΤΠΕ σε θέσεις ΠΕ και ΤΕ Πληροφορικής και ΠΕ Μηχανικών Η/Υ
O αριθμός των αποφοίτων τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη χώρα μας, είναι εδώ και χρόνια υπερεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.
Παρά τον πληθωρισμό αποφοίτων, ο νόμος 3051/2002 και το ΠΔ 315/2003 τροποποίηση του ΠΔ 50.2001 για τον «Καθορισμό προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα» (Φ.Ε.Κ. 39/Α) με τις σχετικές τροποποιήσεις τους διατηρεί τη δυνατότητα στους φορείς να προσλαμβάνουν σε θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, άτομα με οποιοδήποτε(!) πτυχίο και δύο έτη «σχετική» εμπειρία.
Η διάταξη αυτή ίσως εξυπηρετούσε σε κάποιες περιπτώσεις όταν υπήρχε έλλειμμα επιστημόνων ΤΠΕ. Σήμερα όλες οι σχετικές προκηρύξεις, προσελκύουν πληθώρα αιτήσεων υψηλού επιπέδου συναδέλφων. Όμως σε πλείστες περιπτώσεις οι φορείς παρακάμπτουν με πρόσχημα τα ειδικά προσόντα τους αποφοίτους ΤΠΕ, για να προσλάβουν με φωτογραφικά κριτήρια πτυχιούχους άλλων Τμημάτων με ειδικά προσόντα στις ΤΠΕ.
Οι σχετικές καταγγελίες με επιστολές του ΤΕΕ και συλλογικών φορέων ΤΠΕ έχουν γίνει για διαγωνισμούς πολλών Δήμων, επιμελητηρίων, ΝΠΔΔ, Υπουργείων (οι φορείς και οι επιστολές είναι στη διάθεση σας) και η ίδια πρακτική συνεχίζεται, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση από το ΑΣΕΠ.
Επειδή δυστυχώς στη χώρα μας, βρίσκουμε τρόπο να κάνουμε την εξαίρεση κανόνα και επειδή ο έλεγχος μιας εξαιρετικά αμφιβόλου χρησιμότητας ρύθμισης έχει αποδειχθεί διαχρονικά ανεπαρκής προτείνεται η κατάργηση της δυνατότητας πρόσληψης σε θέσεις ΠΕ Πληροφορικής αποφοίτων τμημάτων εκτός των τμημάτων ΤΠΕ.
Τέλος στις θέσεις ΠΕ Πληροφορικής συχνά γίνονται τοποθετήσεις στελεχών χωρίς σχετικό βασικό πτυχίο και πραγματικά προσόντα, προκειμένου να τοποθετηθούν τελικά σε θέσεις μηχανογράφησης ή άλλες που απολαμβάνουν ορισμένα επιδόματα ή προνόμια.

2. Οι Θέσεις ευθύνης ΤΠΕ σε Επιστήμονες ΤΠΕ
Οι ΤΠΕ αποτελούν μια διακριτή ταχύτατα εξελισσόμενη επιστήμη, η αντιμετώπιση των επιστημόνων ΤΠΕ στη Δημόσια Διοίκηση παραμένει σε μια εποχή όπου «μηχανογράφος» ήταν οποιοσδήποτε είχε βεβαίωση από το ΕΛΚΕΠΑ ή κάποια ιδιωτική σχολή ή κάποιο μεταπτυχιακό σχετικό με Πληροφορική.
Οι θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων σε αντικείμενα ΤΠΕ, πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά από μηχανικούς και επιστήμονες ΤΠΕ. Σήμερα οι οργανισμοί των περισσοτέρων φορέων στο Δημόσιο δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο. Αποτέλεσμα χαμηλού επιπέδου επικεφαλής σε κρίσιμες θέσεις για θέματα λειτουργίας και εκσυγχρονισμού του Δημοσίου.
Προτείνεται η προοδευτική κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης σε ΤΠΕ από μηχανικούς και επιστήμονες ΤΠΕ।

ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Η/Υ @ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ…γι’ αυτά που μας ανήκουν, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΠΕ ΟΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ 28/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου