Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΣΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ και ΕΡΓΩΝ ΤΠΕ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΠΕ

Ο κλάδος των ΤΠΕ αποτελεί τον μοναδικό τεχνικό επαγγελματικό/επιστημονικό κλάδο στη χώρα που δεν εκφράζεται ενιαία σε επίπεδο επιμελητηρίου। Οι αποφάσεις για τα θέματα ΤΠΕ λαμβάνονται μονομερώς από την Πολιτεία (με την περιστασιακή συμμετοχή των επιχειρηματιών ΤΠΕ), χωρίς την άποψη και τη συμβολή των επιστημόνων ΤΠΕ. Το κενό αυτό έχει επιτρέψει να λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για θέματα πολιτικής στις ΤΠΕ κατά βάση από ανθρώπους με επιφανειακή σχέση με τον κλάδο. Αντανάκλαση αυτής της πραγματικότητας είναι ο υπερπληθωρισμός τμημάτων και αποφοίτων ΤΠΕ, οι διαδοχικές μετονομασίες τμημάτων, η πλήρης απουσία πλαισίου για στοιχειώδη ποιότητα μελετών και έργων ΤΠΕ, η κυριαρχία σε θέσεις ευθύνης για θέματα ΤΠΕ στο ευρύτερο δημόσιο και την εκπαίδευση «κατά δήλωση» πληροφορικών, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο χώρο της πιστοποίησης των δεξιοτήτων ΤΠΕ. Οι συνέπειες είναι τραγικές στην αξιοποίηση των δημόσιων επενδύσεων στα έργα ΤΠΕ, στην αποτελεσματικότητα των δημοσιών υπηρεσιών, τελικά στο επαγγελματικό περιβάλλον των επιστημόνων ΤΠΕ.

Τα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα, σχεδιάζονται και κοστολογούνται χωρίς κανένα κανόνα. Κανένας φορέας, κανένας «σύμβουλος» του Δημοσίου δεν μας έχει αποκαλύψει τον τρόπο εκτίμησης κόστους για τα έργα λογισμικού που προτείνει, σχεδιάζει και προκηρύττει. Γιατί; Γιατί η διαδικασία γίνεται εμπειρικά και συνήθως άστοχα. Έτσι εξηγούνται οι τεράστιες αποκλίσεις στην κοστολόγηση έργων που παράγουν τις ίδιες υπηρεσίες, έτσι εξηγείται και η αστοχία πολλών έργων ΤΠΕ γενικότερα.

Δυστυχώς, το ευρύτερο Δημόσιο σχεδιάζει, υλοποιεί και παραλαμβάνει έργα ΤΠΕ στην τύχη. Εξυπηρετεί (;) ενδεχομένως, αυτή η κατάσταση, μερικές εταιρείες συμβούλων του τύπου «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» και κάποιους κατά δήλωση «ειδικούς» στις ΤΠΕ που λυμαίνονται τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, βλάπτει όμως σοβαρά το Δημόσιο Συμφέρον, την Οικονομία, τον κλάδο και το επάγγελμα των επιστημόνων ΤΠΕ.

Προτεραιότητα των «Μηχανικών Η/Υ @ Πληροφορικής γι’ αυτά που μας ανήκουν» είναι η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για τα έργα και τις μελέτες ΤΠΕ. Η πρόταση του ΤΕΕ για την ενεργοποίηση του 3316/2005 βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Υποδομών, η υιοθέτηση της θα αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα.

Παράλληλα πιστεύουμε και διεκδικούμε την αξιοποίηση στους φορείς υλοποίησης των έργων, των επιστημόνων ΤΠΕ. Στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση, στις παραλαβές, στη λειτουργία… Παντού.
Με τις συνθήκες αυτές, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού, μπορεί να αποτελέσει την πραγματική βάση για μια ουσιαστική βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, μια αλλαγή που θα μπορέσει να μεταβάλλει το πρόσωπο της καθημερινότητας και να ωφελήσει πολλαπλά τη χώρα, μια Διοικητική μεταρρύθμιση με αξία και για τον πολίτη ακόμα και σε επίπεδο οικονομικό. Κατακτώντας αυτά, πρέπει να επενδύσουμε στα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία, για την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων της διοίκησης. Η τεχνολογία δίνει την ευκαιρία για την συμμετοχή και τη διαφάνεια. Για μια καλύτερη δημοκρατία. Για μια θέση των επιστημόνων ΤΠΕ χρήσιμη στην κοινωνία με επαγγελματικές ευκαιρίες για αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

ΔΕΛΤΙΟ 26/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου