Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ακολουθώντας τα βήματα του Έστερναχ …

Βρισκόμαστε 1 και πλέον μήνα μετά από την αλλαγή της κυβέρνησης και λιγότερο από 2 μήνες πριν την λήξη του Γ’ ΚΠΣ. Το πρώτο γεγονός δημιουργεί σε όλους μας νέες προσδοκίες τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός έχει τονίσει τη σημασία που έχουν οι ΤΠΕ για τη διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση και για την υλοποίηση του νέου μοντέλου της ανοιχτής διακυβέρνησης. Από την άλλη είναι γεγονός πως τόσο στο Β’ όσο και στο Γ΄ΚΠΣ πολλά μεγάλα έργα συνάντησαν & συνεχίζουν να συναντούν δυσκολίες στην υλοποίηση τους.

Για άλλη μια φορά θα το πούμε, εδώ και 25 χρόνια τα δημόσια έργα πληροφορικής και επικοινωνιών δεν προχωράνε, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που θα θέλαμε, και το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, είναι το γεγονός πως τα έργα ΤΠΕ δεν αντιμετωπίζονται ως τεχνικά έργα. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση έργων πληροφορικής στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο και οι κανόνες καθορίζονται, στο βαθμό που γίνεται κάτι τέτοιο, από τη νομοθεσία περί προμηθειών.

Ο προβληματισμός για την πορεία των ΤΠΕ στη χώρα μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν δούμε την Ελλάδα μέσα σ’ενα ευρύτερο –και ανταγωνιστικότερο– παγκόσμιο πλαίσιο. Με βάσει τον NRI (Networked Readiness Index), το Δείκτη Ετοιμότητας Νέων Τεχνολογιών του World Economic Forum, ο οποίος εκτιμά τη δυνατότητα κάθε χώρας να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του κλάδου των ΤΠΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 55η θέση το 2009.

Είναι γεγονός πως η δημιουργία της κατηγορίας 28 για «Μελέτες συστημάτων πληροφορικής και δικτύων» στον Ν.3316/05 (Νόμος περί δημοσίων συμβάσεων μελετών) αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου γύρω από τα έργα και της μελέτες στις ΤΠΕ. Δυστυχώς όμως απέχουμε πολύ ακόμα από τη δημιουργία συνολικού πλαισίου. Πρέπει άμεσα να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές για τις μελέτες και τα έργα ΤΠΕ, οι προεκτιμώμενες αμοιβές αλλά και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στα μητρώα της ΓΕΜ.

Δυστυχώς σε ότι αφορά τις ΤΠΕ ακολουθούμε τα βήματα του Έστερναχ. Το Έστερναχ είναι μια μικρή πόλη στο Λουξεμβούργο όπου στα πλαίσια εορτασμού του αγίου Βίλλιμπρορντ οι κάτοικοι χορεύουν έναν ιδιόρρυθμο χορό κάνοντας δύο βήματα πίσω για κάθε τρία βήματα μπροστά.

Είναι λοιπόν καιρός ν’αλλάξουμε ως χώρα τον βηματισμό μας στα θέματα ΤΠΕ.

ΔΕΛΤΙΟ 27/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου