Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΠΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

Τα έργα ΤΠΕ στο ευρύτερο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζονται κατά κανόνα με προχειρότητα, κοστολογούνται αυθαίρετα, επικαλύπτονται σε σημαντικό βαθμό, δεν αντανακλούν τις προτεραιότητες και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των φορέων και καταλήγουν τις περισσότερες φορές στο να μην αποδίδουν τις υπηρεσίες για τις οποίες δημιουργήθηκαν.
Οι λόγοι αποτυχίας των έργων ΤΠΕ δεν είναι μονοσήμαντοι, συνδέονται με τους φορείς υλοποίησης, την αποδοχή και εμπλοκή των εργαζομένων, τη αποτύπωση και ενσωμάτωση των αναγκαίων οργανωτικών (BPR) αλλαγών που πρέπει να προηγηθούν. Βασικός ωστόσο κοινός παράγοντας στην αποτυχία των έργων ΤΠΕ αποτελεί το έλλειμμα αξιοποίησης των στελεχών ΤΠΕ στο ευρύτερο δημόσιο και η απουσία θεσμικού πλαισίου υλοποίησης και παρακολούθησης.
Το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας στον κλάδο των ΤΠΕ είναι ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ο αριθμός αποφοίτων σχολών ΤΠΕ Πανεπιστημιακού επιπέδου είναι τεράστιος για τα ελληνικά δεδομένα λόγω της λειτουργίας περίπου 49 (!) σχετικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παρά το γεγονός αυτό, ο σχεδιασμός των έργων ΤΠΕ (συχνότερα σε μικρότερους φορείς π.χ. Δήμοι, Νομαρχίες αλλά συχνά και σε μεγάλους οργανισμούς και Υπουργεία) πραγματοποιείται συνήθως με βάση προτάσεις εξωτερικών «συμβούλων» αγνώστων προδιαγραφών ή «ιδέες» όσων δηλώνουν ότι έχουν σχέση με τις ΤΠΕ, χωρίς να ακολουθείται μια τυπική υπηρεσιακή διαδρομή με την εμπλοκή έστω ενός στελέχους που βεβαιωμένα γνωρίζει την επιστήμη των ΤΠΕ. Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την πιθανή άγνοια των θεμάτων ΤΠΕ από τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις αποφάσεις, οδηγεί συχνότατα σε προτάσεις έργων χωρίς καμία μελέτη, εκτός λογικής, αυθαίρετης κοστολόγησης, καταδικασμένα εκ των προτέρων σε αποτυχία. Είναι παράλογο για το απλούστερο δημόσιο έργο να απαιτείται η υπογραφή – σύμφωνη γνώμη μηχανικού και για τα έργα ΤΠΕ να μην υπάρχει καμία απολύτως προϋπόθεση ευθύνης από αρμόδιους επιστήμονες.
Η ανοικτή διακυβέρνηση και η επέκταση της υιοθέτησης των Τεχνολογιών ΤΠΕ στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, είναι βέβαιο ότι θα μείνουν για άλλη μια φορά στα λόγια, αν αγνοήσουμε το θέμα της αξιοποίησης των επιστημόνων ΤΠΕ και την υιοθέτηση ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση τους।

Δελτίο 24/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου